LPG ayarına başlamadan önce ! Gaz enjeksiyon süreleri ve Regülatör basıncı ayarlama

LPG ayarı sadece bilgisayarı bağlayıp yapılmıyor maalesef. Öncesinde fiziksel kontrolleri tamamlayıp bazı parametreleri istenilen değerlere getirmek gerekiyor. Daha önceki yazılarımda LPG ayarı için 3 önemli adımdan bahsetmiştim. Şimdi ilk adımımız olan regülatör basıncı ve nozzle çapı seçimine bakalım.

LPG Ayarı Nasıl Yapılır ? Doğru LPG ayarı için 3 ADIM !

Öncelikle regülatör basıncımızın (delta p) 1.0-1.2 bar arasında olmasını istiyoruz. Regülatör basıncımızı regülatörün üzerinden alyen anahtar ile ayarlayabiliyoruz. Oldukça basit bir işlem olup 1 dakika gibi bir sürede halledilebilir 🙂

img_2820

Gaz enjeksiyon sürelerimizin 4ms civarında olmasını istiyoruz(valtek-rail vs enjektörler için kitapçıkta belirtilen değerler). Eğer daha özel bir kit varsa kitapçığından minimum enjeksiyon süresini öğrenmek gerkeir. Örneğin BRC enjektörler 4ms altına rahatlıkla inebilmektedir, ancak valtek tip enjektörlerin açma-kapanma zamanları uzun olduğundan 4ms altında problem çıkartabilir.

Regülatör basıncımızı ayarladık, rölantide yüksüz durumda(klima-fan-farlar kapalı) gaz enjeksiyon süremizi 4ms-5ms arasına getirdik. Eğer bu değerler dışındaysak nozzle çağımızı ayarlamamız gerekiyor. Aşağıdaki yazılardan nozzle çapı ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Motor gücü ve hacmine göre nozzle seçimi çok önemli.

Hangi Nozzle Çapı Aracıma Uygun?

Rölantide 5 ms üzerinde bir değer ayarlarsak bu sefer üst devirlerde gaz enjeksiyon sürelerimiz çok uzayacağı için üst devirlerde lpg yetişmeyecek ve aracımız fakir akrışımda kalacaktır. Buda motorumuz için zararlı bir durum. Aşağıdaki fotoğrafta dipgaz yapmış bir durumu fotoğrafladım. Gaz enjeksiyon süremiz 16,58 ms son derece yeterli, eğer 20-25 ms gibi süreler olsaydı supapların açılma zamanından uzun olacağından yukarıda da belirttiğim gibi üst devirlerde lpg yetiştiremeyecekti. Buarada aracımızın regülatörü problemli 🙂 gaz basıncını 1.15 e ayarlamamıza rağmen stabil bir basınç sergilemiyor.

Üst devirlerde LPG

img_2825

Evet şimdi yol ayarı ve open loop afr ayarı için aracımız hazır.

Yorumlar kapatıldı.

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Yukarı ↑