MAP dedikleri şey nedir ?

Evet MAP tabirini LPG ayarı yaparken çok fazla defa duyuyor olacağız.Şimdi terimleri karıştırmamak adına MAP kelimesini kullanımına göre ikiye ayırıyoruz.

MAP Sensörü

Birincisi MAP =Manifold Absolute Pressure Sensor olarak geçer, aracın emme basıncını ölçer daha doğrusu aracın vakumunu ölçer. Atmosferik basınç rakıma bağlı değişsede ortalama 1000 mbar dır. Araç rölantideyken ve yüksz çalışıyor iken bu değer 350 mbar  civarındadır ki motor rölantide maksimum vakumla çalışır. Yani motor1000mbar-350mbar=650mbar vakum yaratıyor demektir. Araç yüke bindikçe MAP değeri 1000 mbar değerine doğru yaklaşır, gaz kelebeği açılır ve araç motora daha fazla hava çekmeye başlar.

Aracımızın üstünde bulunan MAP sensörü 5 volt ile çalışır ve ölçtüğü basınca göre ECU ya geri bildirimde bulunur. ECU da bu değeri kullanarak aracın ne kadar yükde olduğunu(engine load) hesaplama da kullanır ve ne kadar yakıt püskürteceğini hesaplar. Aslında burada MAP’ın ne kadar önemli olduğunun tiyosunu veriyoruz, ilerleyen yazılarımzıda MAP sensöründen aldığımız değerlerin ne kadar kıymetli olduğunu göreceksiniz:)

map2bsens25c325b6r25c325bc
MOTOR MAP SENSÖRÜ

E tamam MAP sensörü aracın üzerinde var, LPG sistemi nasıl görüyor bunu?

LPG sistemleri kendi MAP sensörünü kullanır genelde, bazı sistemlerde sadece ayar yapılırken ayrı bir MAP sensörü bağlanır ve ayar sonrasında sökülür(BRC seq24 my11 gibi) LPG sistemlerinde kullanılan MAP sensörü aslında motorun üzerindeki ile aynı işleve sahiptir, tek bir farkla bu sensörün ikia det girişi vardı, hortumalrdan biri  manifolda giderken diğeri ile regülatöre gider ve buradaki basıncı ölçer. Bu sensörden alınan verilerde LPG ECU suna gönderilir ve LPG ECU su bu verileri kullanarak benzin püskürtme sürelerinde(TON Benzin ms) nasıl bir katsayı kullanacağını hesaplar.

map_sensoru
LPG MAP SENSÖRÜ

LPG ayarında sözü geçen diğer MAP ne peki ?

MAP=harita, yani LPG programı içerisindeki benzin enjeksiyon süresi x devir tablosundaki gaz enjeksiyon katsayılarının olduğu harita. Bu harita üzerinde ilerleyen zamanlarda keyifli oynamalar yapacağız. Her programda görüntüsü farklı olsa da işlevi hepsinde aynıdır. Bazı LPG ayar programlarında bu MAP sayfası bulunmaz onun yerine biraz daha farklı düzeltme yöntemleri bulunur.

vyzw6m
MAP AYAR SAYFASI-ZAVOLİ
g60gp
MAP AYAR SAYFASI -ATİKER

Doymadım daha teknik bilgi istiyorum diyorsanız 🙂

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Program ve Öğretim Materyalleri

Motor%20%C4%B0%C5%9Fletim%20Sistemleri.pdf erişimi için tıklayın

Güzel bir video

MAP dedikleri şey nedir ?” için bir yanıt

Add yours

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑