Regülatör Değişimi Zavoli – Atiker Dönüşümü

Mevcut zavoli regülatörümde diyafram kaçağı olduğundan yeni bir tane regülatör satın aldım. Uygun fiyatı ve performansı sebebiyle Atiker SR-07 tercih ettim. Mevcut regülatörü söküp yenisini takmak normalde yetiyor ancak, sıcaklık sensörleri(piyasada ısı sensörü de deniyor) atiker ve zavoli uyumlu değil.

Zavoli üzerindeki sıcaklık sensörü Metrik 10 çapta , atiker üzerindeki ise Metrik 6 çapta. Sadece boyutları değil üzerinde bulunan sıcaklık sensörünün değerleri de farklı. Bu tip sıcaklık sensörleri NTC adını verdiğimiz bir termistör den oluşuyor. NTC temel oalrak sıcaklık arttıkça direnci azalan bir termistördür.

Zavoli Zetan N regülatör üzerinde 4.7 K lık bir termistör vardır. Atikerin orjinal sıcaklık sensörü ise 10 K lıktır. Bus ebeple boyutlarını uydursak bile ECUya bağladığımzıda yanlış sıcaklık değerleri okuyacaktır.

Atiker regülatörün sıcaklık sensörü kısmına 4.7 K lık bir termistör yerleştirip izolasyon sağlayarak uygun bir şekidle çözüm ürettik. Şimdi biraz detaylara girelim 🙂

Gerekli malzemeler:

  • 4.7 K termistör ( 0.5 TL )
  • Çift komponentli yapıştırıcı (5 TL,, yaklaşık 1/5 ini kullanıyoruz.)
  • Bir miktar kablo
  • Lehim-Havya
  • Termal macun

Malzemelerimiz;

img_0606

Bu kısma sıcaklık sensörümüzü monte edeceğiz;

img_0608

Sensörümüze kabloları lehimliyoruz;

 

Regülatör züerindeki yerine monte ediyoruz, montajı yaparken elinizde termal macun varsa termistör ile regülatör arasına sürmenizde fayda var, yoksa direkt çift komponentli yapıştırıcı ile doldurabilirsiniz.

 

Regülatörü aracımıza takıp gerekli bağlantıları yapıyoruz. LPG ayar programından gaz sıcaklığı – su sıcaklığı sekemlelerinden kontrollerimizi gerçekleştiriyoruz.

Regülatör Değişimi Zavoli – Atiker Dönüşümü’ için 3 yanıt

Add yours

  1. Hocam ben de zavoli kite atiker regülatör taktırdım ve bir kaç defa ayar yaptırmama en son 38 dereceye ayarlamalarına rağmen sabahları -10 derecede bile sadece 25 saniyede gaza geçiyor bu da titreme ve stop sorunları yaratıyor. Bu sensörün hiçbir şekilde uyma şansı yok mu gittiğim usta yukarıda bahsettiğiniz çözümü yapamaz bence.

    Beğen

  2. Yani çözümden kastım şu. Misal atikerin sensörü az mı algılıyor ? 38 yerine 20 falan mı algılıyor mesela ?Bu mantıkla gaza geçişi 45 – 50 dereceye ayarlatsam sorun çözülür mü? Teşekkürler

    Beğen

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Yukarı ↑