ELM327 ECU bağlantı aparatı

LPG ayarlarımızı yapabilmemiz için araç motorunun bazı verilerini okuyabiliyorrolmamız gerekiyor.Bazı LPG kitlerinde bu veriler LPG ayar programından okunuyor olsada genelde ihtiyaç duyulmaktadır.

Aracın motor ECU suna bağlanıp özellikle LTFT ve STFT değerlerini gözlemliyor olacağız. Ayrıca MAP,MAF;ateşleme avansı gibi verilerinde izlememiz gerekebilir. İzlemimiz bu verileri sürüş esnasında kayıt edip sonra analiz için kullanacağız.

Gelelim bu iş için nasıl bir cihaz kullanacağımıza. ELM327 olarak adlandırılan cihaz ile hızlı ve ucuz bir şekilde aracımızın ECU suna bağlanabiliriz. ELM327 usb,Bluetooth ve WiFi bağlantı şekilleriylepiyasada bulunabiliyor. Günümüzde mobil cihazların çoğalmasıyla beraber kablosuz elm327 kitleri mobil yazılımlar ile kullanılabilmektedir. Bu sayede araçta laptop vs taşıma zorunluluğu olmadan tablet veya cep telefonumuzdan araç motor verilerini izleyebiliyorsunuz.

Android kullanıcıları için elm327 Bluetooth cihazı ve Torque Pro programı son derece ideal. Elm327 Bluetooth cihazı internette ortalama 30-50 TL arasında satılmaktadır. Torque programınızda android marketten indirilebilirsiniz. Torque pro programının tam sürümünü Google da braz arayarak bulabilirsiniz:)


Iphone ve iPad kullanıcıları Çin Bluetooth elm327 cihazı maalesef çalışmamaktadır. WiFi özellikli cihazı satın almaları gerekmektedir. Bu cihaz Bluetooth’la olana göre maalesef biraz daha pahalı. Yazılım olarak ise ücretsiz iOBD2 yazılımını öneririm.


IOBD2 ve Torque programlarını Nasıl kullanacağınızı ve bağlantıları yapacağınızı YouTube videolarını izleyerek öğrenebilirsiniz.birkaç tane örnek videoyu bu sayfa’nın sonuna ekliyorum. Bir sonraki yazımızda en çok takip edeceğimiz LTFT ve STFT değerlerinden bahsedeceğiz.

ELM327 ECU bağlantı aparatı” için bir yanıt

Add yours

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑