LPG Enjektörleri – BRC IN03 MY09

LPG sisteminin şüphesiz en önemli elemanları enjektörlerdir. Hızlı enjektörler herzaman performans ve tüketim anlamında fayda sağlar. Kendi aracımda mevcut olan BRC marka IN03 MY07 enjektörleri biraz araştırdım ve edindiğim bilgileri paylaşmak istedim.

07cb5ddb22c970a491f684352faaa39c

Öncelikle BRC enjektörlerde nozzle ayarlaması yapılmıyor. Kapasiteye göre farklı renklerde enjektörler var, renk seçip montajı gerçekleştiriyorsunuz. Sarı, Mavi ve Turuncu renkte enjektörler mevut. Hangi renk enjektörü seçeceğimizi bir tablo vasıtasıyla belirliyoruz. Benim aracım 100hp civarında ve 4 silindirli, üzerinde BRC turuncu enjektörler var.

enjektör seçim brc

*Tabloda silindir başına atmosferik/turboşarj araca göre kaç beygir güç düşeceği gözüküyor. Regülatör seçimini de aynı şekilde bu tablodan yapıyoruz.

LPG sistemlerinde enjektörde aradığımız bazı özellikler var, bunları kısaca özetleyecek olursak neden BRC enjektörlerin “iyi” enjektör sınıfında olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

  1. Düşük omaj değeri arıyoruz(düşük ohm), düşük omaj yüksek akım demek yüksek akım ise enjektör bobinini daha hızlı devreye sokuyor ve enjektörler daha çabuk açılıp kapanabiliyor.
  2. Lineer akış eğrisi olsun istiyoruz. Yani enjeksiyon süresi artarken debi de süre ile doğru orantılı olarak artmalı.
  3. Sessiz olmalı
  4. Kötü yakıttan kolay etkilenmemeli.
  5. Açılma ve kapanma süreleri hızlı olmalı.

Şimdi gelelim BRC enjektörlerin özelliklerine. Internette bulunan teknik kılavuzu incelediğimizde aşağıdaki değerlere ulaşıyoruz. Teknik Kılavuza buradan ulaşabilirsiniz

Data Sheet IN03 MY09 rev02

brc1

Bu tabloya baktığımızda enjektör omaj değerinin 1,66 +*0,1 ohm olduğunu görüyoruz. Piyasadaki standard diye tabir edilen enjektörlerin 3 ohm olduğunu düşünürsek, bu omaj değeri BRC enjektörlerin hızlı açılıp kapanmasını sağlıyor.

img_8216

BRC IN03 MY07 enjektörün akış eğrisine baktığımızda neredeyse lineer bir akış olduğunu görebiliriz. 3 farklı eğri farklı kapasitedeki enjektörleri temsil etmekte.Dikkat ederseniz grafiğin x ekseni sıfırdan başlamıyor. Ton dediğimiz bir süre var, bu enjektörün açılma süresi oluyor. BRC enjektörlerimizde 2,6ms olarak belirlenmiş.

Sonuç olarak BRC enjektörleri için kişisel görüşüm kaliteli ve hızlı oldukları yönünde. Özellikle üst devirlerde bu hız performans anlamında ciddi önem sağlıyor. En iyisi mi? Hayır 🙂 Ama 3 ohm’luk yavaş enjektörlere göre kıyaslarsak arada muazzam fark.

Son olarak enjektörlerimizi korumak için filtre değişimlerini zamanında ve kaliteli bir filtre ile yapmalıyız. Aksi taktirde mekanizmaların tıkanması ile sonuçlanabilir.

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑