LPG nedir?

LPG aslında ülkemizde yıllardır aşina olduğumuz bir gaz. Belirli bir dönemden sonra otomobillerde kullanılmaya başlamış olsa da öncesinde evlerimize doğalgaz girmeden önce tüp gaz olarak kullanılan bir enerji kaynağıdır kendileri 🙂

LPG dediğimiz gaz aslında mix gaz olarak karşımıza çıkar. Açılımı ingilizce olarak Liquefied Petroleum Gas Türkçesi ise Likit Petrol Gazı olarak geçmektedir.

LPG Bütan ve Propan dediğimiz iki gazın karışımından oluşmaktadır. Bu oran ülke şartlarına göre değişmekle birlikte ülkemizde %30 propan %70 bütandır. Kimyasal formülleri şu şekildedir;

Propan C3H

Bütan C4H10 

Propan,bütane ve mix LPG gazının kimyasal özelliklerini aşağıdaki tablodan inceleyebiliriz:

dokmegazimaj3b

Peki LPG içerisinde sadece bütan ve propan mı vardır? Hayır, bu gazlara ilave başka maddelerde vardır şimdi bunları biraz inceleyelim.Normalde LPG kokusuz bir gazdır, ancak kaçak sızıntı duruunda farkedilebilmesi için merkaptanlar veya kükürt bileşenleri ilave edilir.

Peki LPG nin bu kadar özelliklerini verdik iyi tamamda ne işimize yarayacak. Şu meşhur benzin – LPG karşılaştırmasını bende yapacağım. LPG’nin kalorifik değerinin benzinden daha yüksek olduğu söylenir ancak LPG tüketimi benzinin yaklaşık %20 daha fazlasıdır. Yani aynı enerjiyi alabilmek için 10 litre benzin yakıyorsak 12 litre LPG yakarız.

Peki bu fark nereden gelir ilgili yazımı okuyabilirsiniz;

Neden LPG Benzine göre daha fazla tüketilir ?

 

 

 

 

 

Kaynaklar:

Lpg%20Yak%C4%B1t%20Sistemleri.pdf erişimi için tıklayın

http://www1.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/75fcb6de80025fe_ek.pdf?tipi=68&turu=X&sube=7

Yorum bırakın

WordPress.com'da ücretsiz bir web sitesi ya da blog oluşturun.

Yukarı ↑