Aracım ne kadar yakıyor?

Otomobille ilgili sohbetler başladığında sorulan soruların başında senina raç ne akdar yakıyor sorusu gelir 🙂 Tabi bu soruya herkes kendi ölçüm yöntemine göre cevap verir ve farklı farklı değerler telafuz edilmeye başlanır.

Gelin doğru ölçümü nasıl yapacağız bakalım !

1318057_620x410

Öncelikle dolu depodan dolu depoya ölçüm yapmak bize en doğru sonucu verecektir. LPG depomuzu istasyonda depo ilk tırrrt sesini çıkarana kadar dolduruyoruz. Kilometremizi sıfırlıyoruz ve aracımızı kullanıyoruz. Depoyu bitirmeden aynı istasyonda aynı pompada tekrar dolduruyoruz. Ve hesaplamamızı yapıyoruz.

İkinci dolumda aracın aldığı LPG miktarı : 25 lt

İki dolum arası yapılan yol: 250 km

Tüketim= Harcanan LPG/Toplam km = 25 litre lpg/250km

Yani aracımız 1 km için 0,1 litre LPG tüketiyor. 100 km için 10 litre LPG tüketiyor.

Bu ölçümü en az 3-4 defa tekrarlamakta fayda var. Hava sıcaklığı, istasyonda dolum yapan pompa basıncı vs vs bir çok etmen yüzde yüz doğru sonuç almamızı engelliyor. Bu sebeple birden fazla ölçüm yapıp hepsinin ortalamasını almalıyız.

İyi ama biz litre olarak hesapladık, herkes kuruş cinsinden takip ediyor ?

Bu işin doğrusu litre üzerindne takip etmektir. TL cinsinden takip etmek istersek aldığımız istasyondaki birim fiyata göre değişiklik göstereceğinden doğru bir karşılaştırma olmayacaktır. Ancak şu şekilde kuruş hesabınızı yapabilirsiniz. Aracımız 1 km de 0,1 litre LPG harcıyordu(yukarıda hesapladık) , LPG nin litre fiyatını 2,95 olduğunu avrsayalım ; 0,1 x 2,95 = 29,5 kuruş 1 km için tüketimimiz mevcut.

Peki başka bir ilde yaşıyor olsaydık ve LPG yi 3,05 den alsaydık 1 km de 30,5 kuruş yakıyor olacaktık. AYnı tüketim ancak birim fiyat farklı olduğundan karşılaştırma doğru olmuyor.

İyi ama benim aracımda yol bilgisayarı var oradan görüyorum ?

05a7ff733c5e596516e58239986fd6e6

Evet ama doğru olmuyor. Neden mi? Çünkü bu hesaplama aracın benzin enjektörleri üzerinden yapılıyor. E tamam LPG de iken benzin enjektörleri çalışmıyor ama aslında ECU bunu çalışıyormuş gibi algılıyor ve hesabını buna göre yapıyor. LPG enjektörleri benzin enjektörlerine göre belli bir katsayıda lpg püskürtür. İyi ayar yapılmış bir araçta benzin tükeitmi x 1,15 ile çarpıp LPG tüketimini hesap edebilirsiniz. Ancak yüzde yüz doğru bir yöntem olmayacaktır.

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑